Ο Yogi Bhajan και οι διδασκαλίες της γιόγκα προάγουν την χορτοφαγική διατροφή° σε αυτή περιλαμβάνονται συνήθως και γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά. Η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αυξάνει την σατβική (sattvic) ποιότητα, που αντιστοιχεί σε αγνότητα, καθαρότητα και φωτεινότητα – ελαφρότητα (lightness), λειτουργώντας έτσι υποστηρικτικά για τον διαλογισμό και την σύνδεση με το θείο.

Οδηγίες για την προετοιμασία του φαγητού

Σαν ένας άγγελος κατοικείς στον Θεό και ο Θεός κατοικεί σε εσένα. Το ύψος σου είναι το υψηλότερο σε κάθε στάδιο της ζωής. Για το ζωικό βασίλειο, ο Θεός είναι απλώς μια ύπαρξη. Για τον άνθρωπο και το γήινο βασίλειο, ο Θεός είναι ένας συνοδοιπόρος. Για τον άγιο και για το αγγελικό βασίλειο, ο Θεός είναι προσωπικός και πάντα παρών.

  • ● Οι σκέψεις σας και οι δονήσεις σας ενώ μαγειρεύετε, μεταβαίνουν στο φαγητό που μαγειρεύετε. Αυτός είναι ο λόγος που ο Yogi Bhajan συνέστησε να τραγουδάμε όταν ετοιμάζουμε το φαγητό – για την ανύψωση της δόνησης, ώστε το φαγητό μας να είναι γεμάτο αγάπη, αυξάνοντας την θεραπευτική δύναμη των συστατικών του.
  • ● Η αναπνοή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος, ενόσω μαγειρεύουμε και ενόσω τρώμε. Έτσι, το πεπτικό σύστημα θα είναι χαλαρό και θα υπάρχει καλύτερη απορρόφηση.
  • ● Ο τρόπος που το φαγητό σερβίρεται είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο που μαγειρεύεται. Αναπτύξτε την τέχνη της Χάρης.
  • ● Ετοιμάστε για το γεύμα ένα περιβάλλον γεμάτο χάρη – στρώστε το τραπέζι, πάρτε χρόνο για το γεύμα. Ο Yogi Bhajan είπε πως εάν δεν μπορούμε να φάμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο χάρη, καλύτερα να μην φάμε.
  • ● Πριν φάτε, αφιερώστε μια στιγμή στην ευγνωμοσύνη. Με το να ευλογείτε το φαγητό, προστίθεται σε αυτό prana ή ζωτική δύναμη. Το να μιλάτε με απλό λόγο είναι εξίσου σημαντικό με το να είσαστε ευφράδεις. Συνηθίζουμε να τραγουδάμε τρία μακριά «Sat Nam» για να ευλογούμε το φαγητό. Αυτό έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι μας κάνει να παίρνουμε τρεις μακριές αναπνοές πριν φάμε, κάτι το οποίο μας βοηθάει να χαλαρώσουμε περισσότερο. Επίσης, προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα.
  • ● Πάρτε χρόνο για να μασάτε το φαγητό καλά. Ο Yogi Bhajan συχνά μας υπενθύμιζε ότι το στομάχι δεν έχει δόντια, και πως μασώντας καλά την τροφή μας, μειώνουμε την «δουλειά» του πεπτικού συστήματος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια κρίγια που παραδόθηκε από τον Yogi Bhajan ώστε να μάθετε την γιόγκικη προσέγγιση για τον τρόπο που τρώμε, κάντε κλικ εδώ (link to Bhoj kriya).

Photo credit: Edgar Castrejon