Η Κουνταλίνι Γιόγκα όπως διδάχθηκε από τον Yogi Bhajan είναι μια ολιστική πρακτική που περιλαμβάνει σωματική κίνηση με στάσεις της γιόγκα, αναπνευστικές τεχνικές, ήχο, μάντρα και διαλογισμό. Είναι μια γιόγκα που απευθύνεται σε όλους – ανεξάρτητα ηλικίας ή επιπέδου φυσικής ικανότητας. Η Κουνταλίνι γιόγκα εστιάζει ή ενδυναμώνει ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα και ισορροπεί το ενδοκρινικό σύστημα, καθιστώντας μας ικανούς να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των καιρών και να παραμένουμε με το πνεύμα μας υψηλό.

Η Κουνταλίνι Γιόγκα αναφέρεται συχνά ως «γιόγκα της επίγνωσης». Ο σκοπός αυτής της πρακτικής είναι να αναπτυχθεί η συνειδητότητα και να οδηγηθούμε στην αποκρυστάλλωση του Εαυτού. Με λίγες λέξεις να ξεδιπλωθεί το αληθινό εσωτερικό δυναμικό.

“Τι είναι η Κουνταλίνι; Το δημιουργικό δυναμικό ενός ανθρώπου.“

Με την κίνηση, την αναπνοή και το διαλογισμό σε συνδέει με το Σατ Ναμ που βρίσκεται μέσα σου – την αληθινή ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο, συνδεδεμένος με το υψηλό πνεύμα μέσα σου μπορείς να προχωρήσεις συνειδητά στο μονοπάτι της ζωής σου.

Η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι η γιόγκα για τους ‘νοικοκυραίους’ – για τους ‘απλούς ανθρώπους’ με τη δουλειά, την οικογένεια και την πίεση της καθημερινότητας. Δεν σου ζητά να γίνεις ασκητής και να ζεις σε μια σπηλιά στο βουνό. Αντίθετα σου δίνει τα εσωτερικά εργαλεία ώστε να συναντήσεις τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Ο Yogi Bhajan συχνά έλεγε:  “Η ευτυχία είναι εκ γενετής δικαίωμά”. Οι διδασκαλίες αυτές μας βοηθούν να διαχειριστούμε το στρες της καθημερινότητας και να επιστρέψουμε στη φυσικά ευτυχισμένη, γαλήνια κατάστασή μας.

Photo credit: Giulio Colombo.Vibrant Kundalini.Italy

“Τι κάνει για σένα η γιόγκα; H γιόγκα ενώνει το σώμα, νου και το πνεύμα. Η γιόγκα, σου δίνει ενέργεια ώστε να μεταμορφωθείς. Ο σκοπός της Κουνταλίνι Γιόγκα είναι να σε οδηγήσει από την άγνοια στην επίγνωση. Η γιόγκα δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.” 8/20/78 Yogi Bhajan