Μάντρα σημαίνει την δημιουργική προβολή του νου μέσω του ήχου.

Η επιστήμη του μάντρα βασίζεται στην γνώση πως ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας που έχει δομή, δύναμη και προβλέψιμη επίδραση στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) και στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Τα μάντρα που χρησιμοποιούνται στην Kundalini γιόγκα ανυψώνουν την συνείδηση μέσω της σημασίας τους και της ρυθμικής επανάληψής τους. Το bijμάντρα (σπερματικό μάντρα) στην Κουνταλίνι γιόγκα είναι το «Satnaam», το οποίο σημαίνει «αληθινή ταυτότητα»° πρόκειται για ένα μάντρα που έχει ως στόχο να γίνει κανείς συνειδητά συνειδητός.

Η χρήση ενός μάντρα όταν διαλογιζόμαστε, επιτρέπει επίσης στον διαλογιζόμενο νου να μένει εστιασμένος σε αυτό το ηχητικό κύμα αντί να εστιάζει στα φυσικά εμπόδια (π.χ. στην άβολη στάση ή στις διεισδυτικές σκέψεις).

Το να επιλέξουμε να τραγουδήσουμε ένα μάντρα, είναι σαν να επιλέγουμε μια νοητική στάση. Ας είναι θετική, χαρούμενη, ενωτική. Δημιουργούμε την πραγματικότητά μας με κάθε λέξη που λέμε.

Τα μάντρα αποτελούνται από συλλαβές, η κάθε μία από τις οποίες περιέχει μια συγκεκριμένη δόνηση. Όταν τραγουδάμε, η γλώσσα μας ακουμπάει την υπερώα (τον ουρανίσκο) και διεγείρει τα 84 σημεία των μεσημβρινών που υπάρχουν εκεί. Αυτή η διέγερση των σημείων των μεσημβρινών, μαζί με την ρύθμιση της αναπνοής ενώ τραγουδάμε, επιδρά στην εγκέφαλο μέσω του υποθαλάμου και της υπόφυσης, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερη ηρεμία, ισορροπία και νοητική διαύγεια.

Ο Yogi Bhajan δίδαξε έναν μεγάλο αριθμό μάντρα για διαφορετικούς σκοπούς.

Για να μάθετε πώς να προφέρετε τα μάντρα, ακολουθήστε τον εξής σύνδεσμο: https://kundaliniresearchinstitute.org/digital-resource-center/drc-audio/

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μουσικά αρχεία: https://https://mantradownload.com

Photo credit. Alexia Adamski. France

“«Τι είναι το μάντρα; Το μάντρα είναι δύο λέξεις: «μαν» και «τρα». Το «μαν» σημαίνει νους. Το «τρα» σημαίνει την θερμότητα της ζωής. Το «ρα» σημαίνει ήλιος. Έτσι, το μάντρα είναι ένας δυναμικός συνδυασμός λέξεων, οι οποίες, όταν τις απαγγέλετε, μεταφέρουν την δονούμενη δράση που έχει κάθε ένα από τα μόριά σας στο Άπειρο του Σύμπαντος. Αυτό ονομάζεται «μάντρα».” 22/4/97 Yogi Bhajan