Το Σιχ Ντάρμα είναι ένας τρόπος ζωής που ενθαρρύνει την αφύπνιση της ψυχής. Πολλοί Σιχ δεν το χαρακτηρίζουν ως θρησκεία, αλλά ως τρόπο ζωής.

Ο Γιόγκι Μπάτζαν δεν προσπάθησε να «μετατρέψει» κανέναν στο Σιχισμό. Οι Σιχ αναγνωρίζουν έναν Θεό και θεωρούν όλα τα μονοπάτια προς τον Θεό ίδιας αξίας.Ο Γιόγκι Μπάτζαν ήταν ένας αφοσιωμένος Σιχ και πήγαινε Γκουρντβάρα κάθε εβδομάδα. Πολλοί από τους μαθητές του, που είχαν τόσο βαθιά επηρεαστεί από τις διδασκαλίες του, ήθελαν να συμμετέχουν μαζί του. Εμπνεύστηκαν από τις διδασκαλίες των Σιχ Γκουρού και ξεκίνησαν να ακολουθούν αυτό το πνευματικό μονοπάτι, μαζί με το μονοπάτι της γιόγκα. Το Σίχ Ντάρμα και η Κουνταλίνι Γιόγκα μοιράζονται μερικά κοινά σημεία, όπως: Νααντ – η ουσία του ηχητικού ρεύματος, Σίμραν- μια συνεχής κατάσταση διαλογισμού, Σάμπατ Γκουρού – η τεχνολογία του ήχου ως δάσκαλος, Σέβα – ανιδιοτελής υπηρεσία.

Το μονοπάτι του Σιχ Ντάρμα έχει τις ρίζες του στα ιερά γραπτά ,τα οποία οι Σιχ αντιμετωπίζουν ως Γκουρού: Ο Σιρι Γκουρου Γκραντ Σαχιμπ. Οι 1430 σελίδες του περιλαμβάνουν την ποίηση και τις διδασκαλίες των Σιχ Γκουρού, καθώς και αυτές των αγίων και σοφών της ινδουιστικής και μουσουλμανικής πίστης, από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα.

Στην Κουνταλίνι Γιόγκα, η καθημερινή μας σαντανα ξεκινά με την απαγγελία του Τζαπτζι Σαχιμπ, που είναι η πρώτη διδασκαλία του Γκουρου Νανακ Τζι, και αποτελεί τις πρώτες σελίδες του Σιρι Γκουρου Γκραντ Σαχιμπ. Άλλα αποσπάσματα από το Σιρι Γκουρου Γκραντ Σαχιμπ περιλαμβάνονται ως μάντρα στις διδασκαλίες της Κουνταλίνι Γιόγκα όπως διδάχτηκε από τον Γιόγκι Μπατζαν.

Ένας μαθητής κάποτε ρώτησε τον Γιογκι Μπατζαν γιατί τα μάντρα της Κουνταλίνι Γιόγκα προέρχονται από την παράδοση των Σιχ. Εκείνος απάντησε: επειδή κάνουν δουλειά.

Το 1971, ο Γιόγκι Μπατζαν έλαβε τον τίτλο Σιρι Σινγκ Σαχιμπ,, Αρχηγός Θρησκευτικής και Διοικητικής Αρχής για το Δυτικό Ημισφαίριο, από τον πρόεδρο του SGPC (το διοικητικό σώμα των Σιχ ναών στην Ινδία).

Photo credit: Ravi N Jha.