Μπορεί να απορείτε γιατί φοράνε τουρμπάνια στα μαθήματα της Κουνταλίνι γιόγκα.

Ο Yogi Bhajan συνέστησε να καλύπτουμε το κεφάλι για να προστατεύουμε το ενεργειακό κέντρο της κορυφής του κεφαλιού από εξωτερικές παρεμβολές. Το κάλυμμα αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να είναι τουρμπάνι – ωστόσο, υπάρχει ολόκληρη τεχνική γνώση για το πώς δουλεύει το τουρμπάνι – κι επίσης, μπορεί να μείνει στην θέση του, όσο ασκούμαστε στις διάφορες θέσεις της γιόγκα! Ιδανικά, το κάλυμμα του κεφαλιού κατά την διάρκεια της πρακτικής θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από κάποιο φυσικό υλικό (π.χ. βαμβάκι, μετάξι) και να είναι λευκό.

Κάτω από το τουρμπάνι τα μαλλιά πρέπει να είναι καθαρά, χτενισμένα – χωρίς κόμπους και δεμένα σε «κουλούρα» (rishi knot) στο ενεργειακό κέντρο (τσάκρα) του κεφαλιού, κοντά στην πηγή του κρανίου για τις γυναίκες και μπροστά από την πηγή για τους άντρες. Η πηγή του κρανίου, η δέκατη πύλη ή έβδομο τσάκρα, είναι γνωστή ως το ηλιακό κέντρο και δένοντας τα μαλλιά μας πάνω από αυτό το συγκεκριμένο σημείο, συγκεντρώνουμε την ενέργεια. Η ονομασία «rishi» προέρχεται από τον βεδικό όρο για ένα φωτισμένο άτομο που αντιλαμβάνεται την υπέρτατη αλήθεια μέσω του διαλογισμού.

Εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη τεχνική γνώση, ασκείται πίεση στο κρανιοϊερό σύστημα, προσφέροντας στο άτομο την αίσθηση της ηρεμίας και της εστίασης. Η πίεση που ασκείται από το τουρμπάνι επηρεάζει επίσης την συμπεριφορά της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Συνήθως τα λευκά τουρμπάνια φοριούνται κατά την διδασκαλία για την επέκταση της αύρας (Ο Yogi Bhajan είπε πως φορώντας λευκά προσθέτουμε 30 εκατοστά στα 2,5 μέτρα ακτινοβολίας που έχει ήδη η αύρα μας.).

Μερικά μέλη της 3HO φοράνε συνεχώς τουρμπάνια, είτε γιατί τους αρέσει η επίδραση που έχει σε αυτούς είτε γιατί ακολουθούν τον δρόμο των Σιχ. Το να φοράει κανείς τουρμπάνι είναι σαν να τοποθετεί ένα στέμμα στο θείο μέσα του, και να καθιστά φανερή στους γύρω του την δέσμευσή του στο πνευματικό μονοπάτι.

Photo credit : Viveka Pasquier. Kundaliniyoga Institutet. Sweden.

Όταν δένετε το τουρμπάνι, τότε γίνεται και η ρύθμιση του κρανίου. Όλα τα τμήματα του κρανίου ενώνονται και μένουν ενωμένα. Αυτό σας δίνει εγκεφαλική δύναμη για να φέρετε τα πράγματα εις πέρας. Γι΄ αυτόν τον λόγο το τουρμπάνι ονομάζεται «pugaree». «Pug» σημαίνει πόδια. «Garhee» σημαίνει οχυρό. Αυτό το οποίο φέρνει στα πόδια σου το οχυρό. Συγκρατεί την προσωπικότητά σας. Yogi Bhajan, 17/6/94, Yogi Bhajan