Als je hier bent gekomen, doe dan seva. Doe de Karma Yoga. Doe het met jouw handen, jouw geest en jouw ziel. Doe het met jouw Zelf en jouw Zelf zal op een hoger bewustzijnsniveau komen. Yogi Bhajan

Karma Yoga betekent letterlijk ‘vereniging door actie’. Op het festival meldt iedereen zich aan voor een Karma Yoga-groep in dezelfde taal en elke groep draagt zo bij aan belangrijke taken om het festival te helpen runnen. Op deze manier, draait het festival op de inspanningen van alle aanwezigen samen.

Karma Yoga is een essentieel onderdeel van het festival dat je moet ervaren – het is daarbij vergelijkbaar met deelname aan sadhana, het reinigingsdieet, de workshops. Het is het deel van het festival dat je uitnodigt om bewustzijn te groeperen, vraagt je om deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf. Beschouw het als een training – een training om te dienen, een training om verder te gaan dan beperkingen, voorbij aan jouw lasten en om de groep te dienen. Karma yoga is een kans om enthousiast een actieve rol in de gemeenschap te spelen.

De begrippen ‘karma yoga ’ en ‘ seva ’worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite ze zijn subtiel anders. Karma yoga is jouw plicht; seva is wat jij belangeloos aanbiedt vanuit jouw hart.

Gedurende het Festival zullen er ook spontane, niet geplande, mogelijkheden zijn om te helpen – je kunt bijvoorbeeld iemand zien die hulp nodig heeft, of we kunnen jou vragen om met 20 andere deelnemers te helpen met het snijden van groente. Stel jezelf hiervoor beschikbaar als je kunt.

Tips voor een goede karma yoga ervaring

  1. Benader karma yoga met enthousiasme, levenslust, energie.
  2. Neem actief deel aan de activiteit in jouw groep – kom op tijd, blijf tot het einde.
  3. Breng een schort of wat kleding mee waarvan je het niet erg vindt dat die vies te wordt ( je wilt toch geen rode biet in jouw witte yoga kleding!)
  4. Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen (volgens Bassie).
  5. Zoek verbinding met jouw karma-yogagroep op de “misl”-ontmoetingstijden; leer elkaar daar kennen en deel jouw ervaringen daar.
  6. Weet dat je niet alles hoeft te doen en ook niet altijd bezig hoeft te zijn. Gun jezelf ook rustmomenten en geniet ervan als anderen jouw bedienen.

Kies jouw Karma Yoga

Karma Yoga wordt georganiseerd in groepen van deelnemers die dezelfde taal spreken. We noemen dat Misls. Karma Yoga is een essentieel onderdeel van …