Yogi Bhajan wees erop dat we op veel onderzoeksgebieden wetenschappelijk inzicht hebben ontwikkeld, maar nog niet openlijk leren en bestuderen hoe we mens kunnen zijn. Hij noemde deze studie ‘humanologie’ en gaf uitgebreide praktische lessen om ons door het leven te loodsen.

Dit is een zeer uitgebreid gebied van te bestuderen. We hebben de neiging om onze ontwikkeling te bezien als de jaren tot aan volwassenheid bereikt hebben. In yogische leringen wordt uitgelegd dat er eigenlijk drie cycli zijn die onze ontwikkeling beheersen, gedurende ons hele leven.

Cyclus van 7 jaar: Bewustzijn

Je manier waarop je naar jezelf kijkt en de wereld om jou heen verandert om de 7 jaar.

11-jarige cyclus: Intelligentie

Je vermogen om je begrip over het leven toe te passen ontwikkelt zich verder om de 11 jaar.

18-jarige cyclus: Levensenergie

Je fysieke energie verandert om de 18 jaar - je kunt op je 20e leven zoals je deed toen je 18 was, maar na 36 jaar merk je zeker dat je lichaam vraagt om er anders mee om te gaan.

Deze cycli sturen de balans tussen ons bewustzijn, onze toegepaste intelligentie en onze fysieke structuur. Het geheim om onszelf als mens te vervullen, is de kunst om het evenwicht, het onderhoud en de ontwikkeling van de levenscycli onder de knie te krijgen.

Om in harmonie met deze cycli te leven, heeft Yogi Bhajan diverse praktische leefregels samengesteld voor de spirituele, fysieke en mentale aspecten van onze  persoonlijkheid. Je vindt hierin antwoorden op het gebied van geboorte tot jeugd, volwassenheid, huwelijk en relaties, beroepsleven, middelbare en gevorderde leeftijd, tot de dood en aanwijzingen om er naar te leven.

We zullen meer leefregels en aanwijzingen in al onze Europese talen ontwikkelen om je meer van de lessen over humanologie te kunnen aanbieden.

Meer informatie is ook te vinden in bronnen (in het Engels) op onze zustersite: 3HO.org