Je vraagt je misschien af waarom tulbanden worden gedragen in een Kundalini yogales.

Yogi Bhajan adviseerde om een hoofdbedekking te dragen om het kruinchakra te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De hoofdbedekking hoeft geen tulband te zijn – maar er is een hele technologie over de werking van de tulband – en het blijft ook op zijn plaats tijdens het beoefenen van yoga! Hoofdbedekking tijdens beoefening is idealiter gemaakt van natuurlijk en wit materiaal (bijv. katoen, zijde).

  Onder de tulband moet het haar schoon, ontward en strak opgebonden zijn in een knot (rishi-knoop) tot aan het kruinchakra, dicht bij het fontanel voor vrouwen en naar voren voor mannen. De  fontanel, de tiende poort of het kruinchakra staat bekend als het zonnecentrum en het knopen van je haar op deze specifieke plek bundelt de energie. De rishi-knoop komt van de rishi, de vedische term voor een verlicht persoon die de hoogste waarheid door middel van meditatie realiseert.

De tulband geeft een craniosacrale druk die de drager een gevoel van kalmte en focus geeft. De druk van de tulband heeft ook invloed op de bloedstroom van de hersenen. Witte tulbanden worden tijdens het lesgeven gedragen om het aura te vergroten. (Yogi Bhajan zei dat wit 30 cm extra toevoegt aan de 2,5 meter die je aura al uitstraalt.)

Sommige 3HO-leden dragen altijd tulbanden, hetzij omdat ze het effect fijn vinden, hetzij omdat ze een Sikhpad volgen. Het dragen ervan is als het bekronen van het goddelijke in jou en maakt je toewijding aan het spirituele pad duidelijk voor de mensen om je heen.

Photo credit : Viveka Pasquier. Kundaliniyoga Institutet. Sweden.

Wanneer je de tulband omwikkelt, past de schedel zich aan. Alle delen van de schedel worden samengetrokken en blijven bij elkaar. Het geeft je hersenen kracht om dingen uit te werken. Dit is de reden waarom de tulband “pugaree” wordt genoemd. Pug betekent voeten. Garhee betekent het fort. Datgene wat het fort naar je voeten brengt. Het houdt je persoonlijkheid vast. Yogi Bhajan 17/6/94 Eerste jaarlijkse lerarenconferentie NM Yogi Bhajan