Yogi Bhajan en de yogaleer bevelen een vegetarisch dieet aan; meestal is zuivel inbegrepen, maar geen eieren. Een dieet met veel fruit en groenten verhoogt de sattvische kwaliteit, dat wil zeggen zuiverheid, helderheid en lichtheid, en ondersteunt dus meditatie en verbinding met het goddelijke.

Richtlijnen voor het bereiden van voedsel

Als een engel leef in God en God leeft in jou. Bij elke stap die je in het leven zet is het hoogste in je de beste leidraad. Voor het dierenrijk is God slechts een bestaan. Voor het menselijke en aardse rijk is God een metgezel. Voor een heilige en het engelenrijk is God persoonlijk en altijd aanwezig.

  • Je gedachten en vibraties tijdens het koken werken in op het voedsel dat je aan het bereiden bent. Dit is de reden waarom Yogi Bhajan tijdens het koken chanten aanbeval- om de vibratie te verhogen zodat je voedsel vol liefde is en om de genezende kracht van je ingrediënten te vergroten.
  • Ademen is een belangrijk onderdeel van het creëren van een evenwichtige omgeving, terwijl je kookt en terwijl je eet. Het spijsverteringsstelsel zal daardoor ontspannen zijn en beter voedingstoffen opnemen.
  • De manier waarop het voedsel wordt gepresenteerd, is net zo belangrijk als de manier waarop het is gekookt. Ontwikkel de kunst van presentatie.
  • Creëer een fijne omgeving om te eten –dek de tafel, neem de tijd om te eten. Yogi Bhajan zei dat als je niet in een fijne omgeving kunt eten, het beter is om niet te eten.
  • Neem een moment voor de maaltijd om dankbaar te zijn. Voedsel zegenen voegt prana of levenskracht toe. Een eenvoudig woord is net zo belangrijk als een welsprekend woord. Het is onze gewoonte om drie lange Sat Nams te chanten om het eten te zegenen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je drie lange diepe ademhalingen moet nemen voordat je gaat eten, wat je in een meer ontspannen toestand brengt en het spijsverteringsstelsel voorbereidt.
  • Neem de tijd om voedsel volledig te kauwen. Yogi Bhajan herinnerde ons er vaak aan dat de maag geen tanden heeft, en door voedsel goed te kauwen, vermindert u het werk van het spijsverteringsstelsel.

Als je een Kriya van Yogi Bhajan wilt proberen om de yogische benadering van eten te leren, klik dan hier (link naar Bhoj Kriya).

Photo credit: Edgar Castrejon

Bhoj Kriya

Yoga geeft buitengewone energie. Er zijn zoveel aspecten van yoga. Vandaag zullen we één eenvoudig ding doen. Het heet Bhoj Kriya. Bhoj betekent eten. …