Bhoj Kriya

Yoga geeft buitengewone energie. Er zijn zoveel aspecten van yoga. Vandaag zullen we één eenvoudig ding doen. Het heet Bhoj Kriya. Bhoj betekent eten. Kriya betekent hoe te eten.

Je eet om te leven. Je moet geen eten opslokken, omdat de werking van de maag wordt aangestuurd door de hypofyse en onder bevel van de pijnappelklier staat, dus als je snel eet, dan zet je maag snel uit en geef je een schok aan je lichaam die drie uur duurt. Dit noemen we maagklachten. Je moet het speeksel in je mond gebruiken, om voedsel kracht af te laten geven aan het lichaam en het te vernieuwen. Als je geen speeksel in elke hap van je eten mengt, eet je gif.

Als je bewuster voedsel tot je neemt, in plaats van het binnen de gebruikelijke vijftien minuten op te slokken, wordt het je beste vriend, je beste kracht en je beste zelf. Als we eten, gebruiken we de mond en de tong tegelijkertijd en daarmee het  hele zenuwstelsel.  Maar je slikt gewoon dingen door, je eet ze niet. Als je voedsel doorslikt dat niet goed wordt gekauwd, verslindt het je kracht, je leven. Dan blijft er niets van je over. Langzaam eten is een van de beste meditaties op deze aarde.

Voorbereiding:

  1. Zet je lievelingsgerecht op tafel alsof je in een restaurant zit.
  2. Ga rustig zitten met je handen in Prayer Pose, sluit je ogen en voel dat je gezegend gaat worden. Kalmeer en maak jezelf leeg om de gave van God te ontvangen. Als er geen leegte is, komt er niets binnen. Het voedsel is voor je welbevinden, kracht, genezing en zuiverheid. Het is voor vandaag, voor dit moment, wonderbaarlijk mooi, zegenend, zalig. Concentreer je alsjeblieft. Buig je hoofd in gebed.
  3. Open je ogen en plaats je handen op je schouders, je rechterhand op je rechterschouder, je linkerhand op je linkerschouder – een teken van kracht. Plaats vervolgens je handen op je knieën – een teken van kracht. Plaats vervolgens je handen op je hart, de ene hand over de andere – een teken van mededogen. Raak vervolgens je voorhoofd aan met de handpalmen over je ogen.
  4. Plaats je handen met je palmen naar beneden over het voedsel om het te zegenen. Concentreer je en zegen je eigen voedsel. Maak kalm en rustig een verbinding tussen het voedsel en je geest. God zit in je – voel het, voel het voedsel stuk voor stuk, raak het aan en vraag eraan, dat wanneer jij er deel van wordt en het deel van jou wordt, er een verbinding is.

Deel één:

  1. Kies nu met je handen het voedsel uit. Gebruik geen lepel, alleen je handen. Je stopt iedere hap in je mond met alle vijf vingers- jij, Jupiter, Saturnus, Zon en Mercurius. Iedere hap stop je in je mond als een kus. Kauw het volledig, vrij, open. Je lippen hoeven niet te worden gesloten. Aan iedere hap voeg je een hoeveelheid van vijfentwintig procent speeksel toe. Het meest voedende, gezondheid gevende, en verjongende spul heet Speeksel. Het zit in je mond. Kauw erop, slik het niet door.
  2. Voel nu met je tong het voedsel. Blijf kauwen tot het voedsel zacht is. Wanneer het voedsel zacht als gelei is, breng het dan naar de punt van de tong en je zult merken dat het zoet is. Als dit niet het geval is, blijf kauwen. Voedsel mag niet naar de keel of in de maag gaan voordat het zoet op je tong is.
  3. Slik het langzaam door. Reinig vervolgens de binnenkant van je mond met je tong, ook rond je tanden tot er geen voedsel meer is. Er mag geen spoor van voedsel in je mond achterblijven.

Eet alsjeblieft al het voedsel op deze manier, rustig en stil. Blijf eten en blijf in contact, blijf mediteren, blijf praten met je eten. Je hele mentale energie zou in het voedsel moeten zitten. Stel je voor dat je in de hemel zit en dat God je van voedsel voorziet en dat je jezelf voedt. Elke keer dat je voedsel tot je neemt, moet je dit proces herhalen.

Ga vijfendertig minuten door. Eet niet alles op, want ik moet je het verschil laten zien, dus bewaar een deel om later op te eten.

Beëindigen:

  • Neem de hand waarmee je gegeten hebt, vouw alle vingers tot één punt samen en leg deze in de palm van de andere hand. Sluit die hand als een vuist over de voedselhand. En voel het. Mediteer. Dit is een genezing door je eigen voedsel. Je hand heeft de essentie van het eten aangeraakt. Concentreer je 3 minuten lang.

Ga nu dieper en verder naar binnen en verteer je voedsel. Verander het in nectar. Er is een gezegde: “Als je je eten niet kunt zegenen en er geen vriendschap mee kunt sluiten, heb je geen relatie met je eigen leven.” Na twee minuten ga je je licht voelen. Je voedsel moet worden verteerd door de wil van je geest. Ga 4 minuten door.

Deel twee:

  • Open nu je ogen en kijk naar het overgebleven voedsel. Eet het voedsel op de oude, dierlijke manier, schrok het naar binnen. Doe het nu. Word een dier, slik het door, snel, snel snel. Snel, zonder te kauwen, slik het door. Grijp het, prop het naar binnen. Merk het verschil. Snel, snel, snel, eet alles op, zodat je lichaam weerstand voelt tegen deze eetwijze. Er is een dierlijke manier van eten en er is een menselijke manier van eten. Er is ook een engelachtige manier van eten. Engelachtig eten is de ‘sattvische bhoj’. Ga 4 minuten door.

Beëindigen:

  • Sta nu op. Was je handen, gezicht, ellebogen, ogen, oorlellen, boven de wenkbrauwen en de achterkant van de nek. En sprenkel wat water op je gezicht.

Opmerkingen: Je kracht zit in je geest. Je lichaam is slechts een voertuig. Je eet geen voedsel, je eet voor je gezondheid, je vitaliteit, je energie, je voorspoed, je kracht, je ‘fateh’ – je kracht om te overwinnen. Als je voedsel eet, is het Gods Eigen Zelf. Bhoj Kriya, correct gedaan, maakt je gezond, mentaal krachtig, fysiek stevig en spiritueel zonder twijfel heel mooi en heilig. Als je elke dag zo eet, blijf je slank. Zonder een dieet te volgen. Je kunt per dag een goede maaltijd op deze manier eten en er ongeveer een uur over doen.  Het maakt niet uit wat je eet – zelfs stenen – dit is het gezondst. Je leven zal lang zijn en je kracht zal geweldig zijn als je elke hap van het voedsel dat je eet proeft.